Kardeş Kıskançlığı

15-03-2021 10:13

KARDEŞ  KISKANÇLIĞI

·         Kardeşler arasında sevgi kadar, olumsuz duyguların (öfke, kıskançlık, nefret vb) da var olabileceği düşüncesi, kardeşler arasındaki ilişkiyi açıklayabilecek önemli bir durumdur. Çocuk için doğum travmatik bir olaydır. Annenin karnında büyüyen, onun hareketlerini kısıtlayan daha doğmadan anne ile arasına engel olarak giren bir bebeğin varlığı çocuğu rahatsız etmektedir. Doğumla birlikte yaşadığı bu olumsuz duygular daha da artış göstermektedir. Annenin yeni doğan bebekle ilgilenmesi gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak bile zamanının çoğunu almaktadır. Bu nedenle çocuk önce annesine sonra da ilenin yeni üyesi olan kardeşine karşı öfke duygusuyla doluyor.

·         En muhtaç olduğu şeyi, yani "sevgiyi” kaybetme telaşına kapılan çocuk, kardeşine duyduğu öfkeyi, kıskançlığı ona zarar vererek ya da "Kardeşimi sevmiyorum” gibi sözel davranışsal tepkilerle gösterebilir.

·         Yaşanan durumların normal bir süreç olduğunu unutmadan baş etmekte zorlandığınız zamanlarda ise uzman desteği almaktan çekinmeyin.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.